Sara Vrugt

site Ga naar de persoonlijke site

Disciplines: Installatiekunstenaar, Textielkunstenaar, Vormgever

Omschrijving werk

Sara Vrugt (Amsterdam, 1981) maakt iconische ontwerpen met textiel en draad, humor en een sterk idealistische inslag. Met haar disciplineoverschrijdende collecties, installaties en community art hoopt ze werk met maatschappelijke raakvlakken te maken dat mensen met andere ogen laat kijken naar het dagelijks leven. /// Sara Vrugt (Amsterdam, 1981) creates iconic designs with fabric and thread, humor and a strong idealistic streak. With collections, performances and community art projects, she intends to use social interface as a means to move her work into new territories. Thus altering our perception of ordinary things that are labeled abnormal. (Lise Lotte ten Voorde/ Cultuurcoctail)

Werk

Collateralen
Titel Collateralen
Jaartal 2016
Omschrijving De 2D en 3D borduurwerken verbeelden slachtoffers van (huiselijk) geweld en de daardoor volgens economen gederfde bijdrage aan het bruto nationaal product. Dit financiële perspectief op de waarde van een leven bevreemdt mij en vormde de aanleiding tot de serie Collateralen.
Techniek Gemengde techniek
Formaat 170 x 110 x 150 cm
Look at you 09
Titel Look at you 09
Jaartal 2015
Omschrijving Look at you 09 is een collage van abstracte en figuratieve borduurexperimenten. Met dit geborduurde (handmatig en machinaal) werk over identiteit en anonimiteit sloot ik de serie Look at you, over sluieren, kijken en bekeken worden, af.
Techniek o.a. linnen, borduurzijde
Formaat 90x170 cm
Time ≠ Money
Titel Time ≠ Money
Jaartal 2013
Omschrijving Tijdens een werkperiode in een tentoonstelling over ambacht (‘Hand Made’ – Museum Boijmans van Beuningen) borduurde ik dit doek. Het woord ‘ambacht’ roept bij vrijwel iedereen positieve, romantische associaties op met authenticiteit, eerlijkheid, menselijkheid en natuurlijkheid. Daar wilde ik in dit werk het beeld van de hedendaagse industrie tegenover zetten. Moet je voor het vervaardigen van massaproductie ook een ambacht moet beheersen? Dit geborduurde portret van een Chinese textielfabriek arbeidster heeft veel tijd gekost – de uren hield ik bij met kraaltjes –, meer dan zij ooit aan een stuk kan besteden.
Techniek Linnen, borduurzijde
Formaat 40x80 cm
Look at you 08
Titel Look at you 08
Jaartal 2012
Omschrijving Tijdens de reis naar Iran (zie Look at you 07), waar vrouwen verplicht een sluier over het haar moeten dragen, borduurde Sara voor elke gereisde minuut een kruissteekje op de doek waarmee zij zich op haar bestemming zou sluieren. 4.776 minuten deed ze er over om van Den Haag naar Tabriz, Iran, te reizen. De doek vormt samen met een landkaart en enkele foto’s het achtste deel van de serie ‘Look at you’.
Techniek Katoen, japanse borduurzijde
Formaat 70x180 cm
Look at you 07
Titel Look at you 07
Jaartal 2012
Omschrijving Na ruim 80 uur reizen per trein en bus, waarin de mensen en het landschap van kleur en vorm veranderden kwam ik aan in Iran, het land van statige mullahs en tandeloze vrouwtjes, chai en dadels, nieuwsgierige blikken en heel veel vragen. Het grootste gevaar bleken er de taxi's, en de grootste attractie bleek ik zelf te zijn. Onderweg hield ik een logboek bij in borduursteken, waarvan dit een onderdeel is.
Techniek Katoen, japanse borduurzijde
Formaat 10x10x4 cm
Look at you 02
Titel Look at you 02
Jaartal 2010
Omschrijving Onderdeel van de serie ‘Look at you’ is een onderzoek naar sluieren en de reacties daarop. In dat kader droeg Sara in de zomer van 2010 gedurende een week buitenshuis een niqaab: de alles bedekkende zwarte sluier, inclusief handschoenen en gaas voor de ogen. Ze liep over de Haagse markt en door Vinex-wijk Ypenburg, begaf zich in de bieb en het openbaar vervoer. Daarbij probeerde ze de blikken van mensen vast te leggen met een minuscule filmcamera die in de sluier verborgen zat, en met behulp van een fotograaf. In dagboekfragmenten (zie eigen site) beschrijft Sara haar ervaringen en haar bespiegelingen daarop, die meanderen tussen eenzaamheid en een gevoel van vrijheid.
Techniek Niqaab, verborgen camera
Formaat nvt
Look at you 10
Titel Look at you 10
Jaartal 2012
Omschrijving Deze geborduurde installatie is het afsluitende werk van de 'Look at you' serie. De verschillende thema’s en technieken uit de voorgaande werken komen hier samen in een installatie waarin de rol van de bezoeker even belangrijk is als die van de performer. De kunstenaar zit vast in de constructie met haar jurk, terwijl de toeschouwer vrij kan bewegen, toenadering zoeken of afstand houden. Het doel was de bezoeker uit te nodigen mij zonder schroom te bekijken en ook zichzelf te laten zien, zelfs als dat een ongemakkelijke situatie oplevert. Deze confrontatie, simpelweg door te kijken, kan als uitnodigend, intrigerend en intimiderend tegelijkertijd worden ervaren.
Techniek Katoen/elasthaan, japanse borduurzijde
Formaat 2x2x2 m
Look at you 05
Titel Look at you 05
Jaartal 2011
Omschrijving Het werk Look at you 05 is het resultaat van zo'n 3000 uur handwerk, door ruim 250 mensen, het project Heden ben ik Hier. Het ontwerp voor het borduurwerk bestaat uit twee structuren, die in elkaar overgaan van grof en dicht naar een fijn en transparant borduursel. Het borduurwerk vormt een installatie waarin de toeschouwer een belangrijke rol speelt. Zowel in het proces, het ontwerp als de installatie staat het thema kijken en bekeken worden centraal.
Techniek Polyester, diverse garens, hout
Formaat 5x6x4 m
Stof tot nadenken
Titel Stof tot nadenken
Jaartal 2014
Omschrijving Stof tot nadenken was een (participatie)project in de Oude Kerk te Amsterdam. Aan de hand van verhalen (van omwonenden) over de Oude Kerk heeft Sara 118 ontwerpen gemaakt voor de 118 stoelen in de kerk. Stadsdichter Anna Enquist schreef een klinkend stuk proza van 118 woorden lang. Elk woord werd verwerkt in de bekleding voor een van de stoelen, die daarmee een uniek karakter kregen. Twee maanden lang heeft Sara vervolgens met een groep doorgewinterde borduurders in het kerkatelier gewerkt aan het handmatig aanbrengen van details op bijna elke stoel.
Techniek Polyester weefsel en borduurwerk
Formaat 118 stoelzittingen
Kijken met je handen
Titel Kijken met je handen
Jaartal 2015
Omschrijving Kijken met je handen is een kunstproject voor en met de leerlingen van het Haagse Edith Stein College. Het project resulteerde in het gezamenlijk bouwen van een permanent houten paviljoen om op te klimmen en onder te schuilen. Heb jij wel eens een boom gekapt? vroeg ik ze voorafgaand. De leerlingen droegen vervolgens bij aan het vellen van de eik, het zagen van de balken, het bouwen van maquettes en het ontwerpen van het gutswerk. Bij het ontwerpen nam ik verschillende vormdetails uit hun maquettes over, waarbij het contrast tussen orde en chaos steeds het uitgangspunt was. Op de middelbare school leer je te werken met discipline en ordening, terwijl het in het hoofd van de gemiddelde puber dankzij een onvoltooid brein en allerhande hormonen totale chaos is. Het verbinden van die tegenstelling stond in het project centraal.
Techniek eiken balken, rvs, beton
Formaat 2x6x3 M

Omschrijving werk

Sara Vrugt (Amsterdam, 1981) maakt iconische ontwerpen met textiel en draad, humor en een sterk idealistische inslag. Met haar disciplineoverschrijdende collecties, installaties en community art hoopt ze werk met maatschappelijke raakvlakken te maken dat mensen met andere ogen laat kijken naar het dagelijks leven. /// Sara Vrugt (Amsterdam, 1981) creates iconic designs with fabric and thread, humor and a strong idealistic streak. With collections, performances and community art projects, she intends to use social interface as a means to move her work into new territories. Thus altering our perception of ordinary things that are labeled abnormal. (Lise Lotte ten Voorde/ Cultuurcoctail)

Persoonsgegevens

Voorletters S
Kunstenaarsnaam/alias studio vruGt
Samenwerkingsverband
Website www.vrugt.com

Opleidingsgegevens

Erkende vakopleiding

Academie / instituut & plaats studierichting / specialisatie periode van / tot diploma
Den Haag, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten BA Textiel en Mode 09/2002 - 06/2006 J

Andere opleiding

Instituut / docent & plaats (studie)richting periode van / tot
Universiteit van Leiden Minor Kunst en Zaken 01/2004 - 06/2007

Cursussen, workshops

Naam instituut & plaats onderwerp periode van / tot
Ecole Lesage, Parijs Broderie d'art 01/2014 - 03/2014
Mulder en van Dam, Den Haag Stoelenmatten 04/2014 - 06/2014

Overige gegevens

Lid van Beroeps / Kunstenaarsvereniging
Deelnemer van Kunstenaarsinitiatief De Besturing

Curriculum vitae

Tentoonstellingen

jaartal naam tentoonstellingsruimte korte omschrijving solo / duo / groep
2016 Galerie BMB, Amsterdam Expo: Collateralen GROEP
2015 Galerie BMB, Amsterdam Expo: Look at you 09 GROEP
2014 Fashionclash en Nederlandse Dansdagen, Maastricht Performance: 2 by 2 (Ism Cecilia Moisio) DUO
2014 Oude Kerk Amsterdam Expo: Stof tot nadenken SOLO
2013 Museum Geelvinck, Salon/, Amsterdam Expo: Hollands licht GROEP
2013 Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam Atelier op zaal: Time ≠ Money GROEP
2013 Nieuwe Vide, Haarlem Expo: Look at you 07 / 08 GROEP
2012 Salon/ Amsterdam en Istanbul Expo: Look at you 06 / 07 / 10 GROEP
2012 Fashionclash Maastricht Expo: Look at you 05 / 06 / 07 / 08 GROEP
2011 Galerie Castrum Peregrini, Amsterdam Expo: Look at you 06 GROEP

Vertegenwoordiging

naam plaats & land
Jonkergouw KunstWerk Amsterdam, NL

Projecten

jaartal instelling titel & typering project
2015 Designkwartier Een ode aan mislukking i.s.m. De Besturing (Presentatie)
2014 Prins27 Haagse Makersbeurs (Presentatie)
2012 Fablab TimeLab, Gent BE Springcamp (Experimentweek)
2011 Heden Heden ben ik Hier (Residentie)
2011 RAAM I love fashion | Villa Escamp (Residentie)

Internationale uitwisseling

jaartal instelling
2013 Kunstencentrum Vooruit, Gent BE (workshops)
2012 Fablab TimeLab, Gent BE (werkperiode)

Opdrachten

jaartal opdrachtgever plaats / land typering opdracht uitgevoerd
2015 Edith Stein College Den Haag Community project: houten paviljoen J
2014 Van Abbemuseum / Stichting Freehouse Eindhoven / Rotterdam Kledingontwerp voor museummedewerkers J
2013 Stichting Freehouse / Jeanne van Heeswijk Rotterdam Collectieontwerp voor Wijkwaardenhuis J
2013 Gemeentemuseum / Puck Verkade Den Haag Kostuum voor performance in de expositie J
2012 Woningstichting Nieuwkoop Nieuwkoop Geweven en geborduurd wandkleed theaterzaal J
2011 Heden Den Haag Verpakking strandbeest Theo Jansen J
2011 Stichting Herbergen Bergen NH Geborduurde merklap J

Aankopen / werken in collecties

jaartal naam collectie plaats / land omschrijving aankoop
2016 Div. particulieren via Galerie BMB Amsterdam Werken uit de serie Collateralen
2014 Div. particulieren via Oude Kerk museumwinkel Amsterdam Servetten en publicaties
2013 Div. particulieren via Boijmans museumwinkel Rotterdam Servetten en publicaties
2012 Div. particulieren via Bolwerkwinkel Haarlem Servetten en tafelloper
2011 PVO Interieur bv Pijnacker Raketjurk uit Rode Collectie
2011 Div. particulieren via HOOP Den Haag Shirts met handschoenen en spetterkousen
2011 Marieke Bolle Den Haag Turkentasjurk uit Rode Collectie
2010 Particulier via LhGWR Den Haag Japon uit Collectie II
2010 Margreeth Olsthoorn Rotterdam Spetterkousen voor verkoop
2008 Particulier Uitgeest Handschoen uit eindexamencollectie

Publicaties

jaartal titel publicatie uitgever / samensteller, plaats typering
2015 TextielLab Textielmuseum, Tilburg Jaarboek met selectie van projecten
2014 Grote Haagse Kunstkalender Trichis Rotterdam Kunstkalender 2014
2014 Beeld voor Beeld Stichting HBBK, Den Haag Boek over 90 Haagse kunstenaars
2014 Stof tot nadenken Oude Kerk Amsterdam Boek over kunstproject
2013 DH/// Stroom Den Haag Magazine over Haagse kunstenaars
2013 TextielLab Textielmuseum, Tilburg Jaarboek met selectie van projecten
2012 Textiel leeft! Textiellink, Utrecht Boek over textiel
2011 Metro Metro Nederland Interview in dagblad

Prijzen en stipendia

jaartal instantie, plaats omschrijving
2013 Stroom Den Haag PRO Documentatie
2009 Fonds BKVB Startstipendium
2008 Fonds 1818 / Gemeente Den Haag 1e prijs De Komeet
2008 Fonds 1818 / Gemeente Den Haag 1e prijs De Komeet
2006 Provincie Zuid-Holland Nominatie Zuid-Hollandse Vormgevingsprijs
2006 Stroom Den Haag Stimuleringsprijs KABK

Artistieke nevenactiviteiten

nevenactiviteit van tot
Docent Conceptontwikkeling en borduurtechnieken in eigen studio 2016 -
Voorzitter van Stichting Wijkatelier op Zuid, Rotterdam 2015 -
Lezing over werk in de Oude Kerk, Amsterdam 2014 2014
Coördinator Wijkatelier op Zuid, Rotterdam 2013 2013
Begeleiden van workshops rondom Jean Paul Gaultier, Kunsthal Rotterdam 2013 2013
Deel van denktank van De Besturing (financiën) 2012 -
Ambassadeur van Den Haag Creatieve Stad 2011 2012
Lezing bij Zefir7, Den Haag 2011 2011
Jurylid De Komeet, Den Haag 2010 2010
Ontwerper van jeans, shirts en babywear bij LCC Bv, Amsterdam 2007 2007